Skip to content

Mer enn bare størrelsen teller

Hvilken skjermforstørrer er best? Jeg er i ferd med å kaste ut Zoomtext som suger med nettleseren og musikkstreaming, men hva bør jeg velge istedet? Hjelp!

Som sterkt svaksynt sparer jeg mye krefter og energi på forstørrende programvare på PC-en min. Selv om det er mulig å gjøre mange tilpasninger i Windows, er det noen programmer man ikke kan styre. Med litt ekstra programvare gjør det hverdagen min mye enklere, både hjemme og på jobb.

Men hvilken programvare er best? Lenge har jeg sverget til Zoomtext. Dette har fungert nokså bra og produsenten AiSquared har kommet med omtrentlig månedlige oppdateringer som har stort sett fungert bra. Noen små irriterende svakheter finner man alltid, men i det siste er det noen større problemer jeg virkelig sliter med.

I mange år har jeg sverget til Opera som nettleser. Den var først ute med masse bra funksjonalitet og har vært bra på eksmepelvis faneark, forstørring av bilder og  hurtigtaster. Da jeg imidlertid nylig oppgraderte fra versjon 10.10 til den nyeste 10.51, begynte Zoomtext å slite. Musepekeren responderte veldig tregt og alle bevegelser i skjermbildet var hakkete. Visstnok har Opera byttet til en ny måte å tegne skjermbildet på (Vega) og jeg gjetter på at dette er årsaken til at Zoomtext går rett i kjelleren. Løsningen er enten å kjøre Opera uten Zoomtext eller å nedgradere tilbake til versjon 10.10, noe som jo er litt ukult.

Neste skuffelse var Zoomtext og den nye norske streamingtjenesten Wimp. Flere venner har skrytt hemningsløst av tjensten, og som betalende Spotify-bruker, måtte jeg jo teste dette. Wimp-softwaren er utviklet på Adobe Air plattformen. Her opplevde jeg samme problemene som med Opera der Zoomtext responderte ekstremt tregt og programmet var dermed vanskelig å bruke. Attpåtil bestod mye av grensesnittet av relativt liten tekst, slik at jeg ikke klarte å bruke programmet overhodet.

Jeg har også sendt flere support-henvendelser til Ai Squared. Om Opera skriver de at “ZoomText should not be compatible with Opera. ZoomText is normally only compatible with Internet Explorer or FireFox.” Jaja, jeg kunne jo kaste ut Opera til fordel for FireFox, selv om jeg egentlig ikke har lyst.

Om problemene med Wimp og Adobe Air, skriver supporten på Ai Suared: “Unfortunately ZoomText is not really compatible with Adobe Air as well. I do not have any kind of workaround for it. This is something that needs to be looked at by development. Sorry. Thanks.”

Dermed er Zoomtext en het kandidat for plenen utenfor vinduet her. Så akkurat nå kjører jeg på en 30-dagers testversjon av forstørrelsesprogrammet Lunar. Dette fungerer foreløpig utmerket med både Opera 10.51 og Wimp!

Hvilket forstørrelsesprogram er best? Noen andre som har erfaringer?