Skip to content

Synstolket film på NRK1

Tatt av kvinnenDet er gøy å se film. Men det er ikke alltid like lett å få med seg de visuelle detaljene, og opplevelsen blir redusert når man ikke får med seg hele handlingen. Nå viser NRK1 “Tatt av kvinnen” med synstolking. Filmen vises for alle på NRK1 den 30. desember kl. 15.30.

Første gang jeg så en film med synstolking, var under Paralympics i Barcelona i september 1992. Den gang var det en gammel svart-hvitt film jeg ellers aldri hadde sett, og opplevelsen var vel deretter.

Men så, for ikke så lenge siden, kom Karianne hjem fra England med en liten haug DVD filmer som hadde eget lydspor med synstolking. Hun hadde besøkt RNIB og lært om Audio Description. Første filmen vi så var “Brokeback Mountain”. Denne filmen så jeg først med synstolking, og synes dette fungerte ganske greit. Men når jeg en uke senere skulle se samme filmen uten synstolking, oppdaget jeg hvor utrolig mye jeg ikke fikk med meg likevel!

Neste var Pixar-filmen “Cars” (“Biler” på norsk). En litt annen film som jeg først så uten synstolking før jeg så den med synstolking etterpå.

Inntrykket jeg sitter igjen med er at jeg fremdeles setter pris på filmer uten synstolking. Men jeg er veldig overrasket over hvor mye mer jeg får ut av en film med synstolking! Veldig mange detaljer er visuelle, både med ansiktsuttrykk, hvem som er hvem og mindre detaljer som har stor påvirking på handlingen.

Det er veldig bra Helse og Rehabilitering, Blindeforbundet og MediaLT har fått dette til, og at NRK1 viser en god film med synstolking!

Altså: Opplev synstolking selv på NRK1 den 30. desember kl. 15.30! Hva synes du?

One Comment